Essen-front

Essen SPIEL 2014 Topp 10!

Förra året tog jag mig en tur till brädspelens förlovade stad, Essen, för att besöka spelmässan SPIEL. Ett gigantiskt och underbart spektakel om vår älskade hobby med hundratals nya spel att prova och framförallt köpa. I år bidde det ingen tripp, men det hindrar såklart inte mig från att tota ihop en lista […]

Förra året tog jag mig en tur till brädspelens förlovade stad, Essen, för att besöka spelmässan SPIEL. Ett gigantiskt och underbart spektakel om vår älskade hobby med hundratals nya spel att prova och framförallt köpa. I år bidde det ingen tripp, men det hindrar såklart inte mig från att tota ihop en lista över spel som släpps och som verkligen får det att rycka till i spelnerven. Dela hemskt gärna med er av vad ni själva är mest taggade på, antingen direkt i kommentarerna här nedan eller i vår Essen-dedikerade forumtråd!
Alchemists
1.
Alchemists
Mitt förtroende för herr Vlaada Chvátil och hans Czech Games Edition fortsätter att vara orubbat efter pangspel som Galaxy Trucker, Last Will, Tzolk’in, Dungeon Petz och Space Alert. Utvecklingen av Alchemists har jag följt med en bubblande entusiasm och verkligen känt mig som en riktig liten obehaglig fanboy när jag sparat ner illustrationer från spelet som florerat på fantastiska illustratörens David Cochards Facebook-sida i en mapp på hårddisken. Vad jag egentligen ska ha dem till har jag inte en susning om, men de ser absolut helt förtjusande ut!
Flying-Pigs
Närbild på den mysmyllriga spelplanen
Så vad är det som tilltalar mig så mycket med det här förutom att jag uppenbarligen är väldigt svag för bilder på flygande grisar? Jo, troligtvis tanken på att blanda trolldrycker av skorpionstjärtar och grodor likt någon urspårad Gargamel utsläppt på Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. Spelet använder också en app som en slags trollkittel som bestämmer exakt vad för smörja du kokat ihop. Jag förstår skeptismen för att blanda in elektroniska mackapärer i spel och kanske kommer det visa sig vara en onödig gimmick, men jag tycker det i alla fall låter riktigt spännande och kreativt!
La Isla box
2. La Isla

Nytt spel från ständigt aktuella Stefan Feld! Jag ska inte sticka under stol med att jag är oerhört svag för denna långa man. Han gör spel som känns spelmekaniskt spännande och originella. Spel som Bora Bora och Castles of Burgundy är stora favoriter, och La Isla verkar fortsätta i samma lite lättsammare fotspår som Bruges trampade upp. Inte mig emot, då Bruges var ett lysande litet spel som dessutom gick att spela med vanliga dödliga. Den färgsprakande söderhavs-estetiken gör dessutom någon som har medelhavsturkos som favoritfärg rätt så knäsvag, och efter att ha läst igenom reglerna så känns det här som ett synnerligen finurligt spel om att fara runt på en oupptäckt ö och undersöka märkliga djur genom att spela ut och kombinera kort på olika kluriga sätt.
La-Isla-komponenter
En färgsprakande spelplan säger mer än hundra ord, ja?
Fields of Arle box
3. Fields of Arle

Ingen kan förvandla lantliga sysslor till roliga spel som Uwe Rosenberg! Och Fields of Arle verkar vara hans mest personliga spel hittills då det är baserat på byn hans farfar växte upp i och hans föräldrar gifte sig i. Hur detta på något sätt kommer spegla sig i spelet vet jag inte mycket om, men jag tycker att det låter som en spännande utgångspunkt. Och med tanke på Uwes tidigare track record med Agricola, Le Havre, Glass Road och Caverna så är det svårt att inte bli nyfiken. I synnerhet när sådana här maffiga grönbruna-bilder av spelet visas upp.
Fields-of-Arle-spelplan
Trä och kartong i ljuv harmoni
Dungeon Bazar
4. Dungeon Bazar
Den här placeringen är egentligen kanske främst baserat på utvecklarnas tidigare spel, Tzolk’in, som ligger mig mycket varmt om hjärtat. Den här gången ska det krängas allehanda vapen, potions och rustningar till hjältar efter bästa förmåga i någon slags maskopi med draken de ska dräpa. Regelboken är väldigt charmig på ett skönt Vlaada-sätt och det har helt klart potential att vara ett skojigt och lättsamt spel! Båda prima kvalitéer i min bok.
Dungeon Bazar Heroes
Skåda dessa praktfulla hjältar. Vill en inte bara …sälja grejer till dem?
AquaSphere
5. AquaSphere

Återigen finner vi Feld på listan och det här ska vara en riktig euro-tungviktare om en forskningsstation belägen under havsytan, med sysslor som att samla kristaller, undersöka bläckfiskar, uppgradera laboratorium och skicka ut ubåtar. Enligt ryktet ska det vara en sanslös hjärnbrännare och spelet verkar dessutom baserat på en väldigt intressant mekanik med två olika spelplan som är beroende av varandra. Lägg ihop det med tjusiga player boards och bläckfiskmeeples och detta är så mycket instabuy det blir för mig.
AquaSphere-spelplan
“Nere på botten här är det toppen, titta och njuuuut!”
Deus
6. Deus

Pearl Games Troyes och Bruxelles 1893 är inte bara kolossalt fina och väldigt bruna spel, utan också otroligt bra! Deras nya spel Deus verkar riktigt spännande då de ger sig på civ-genren med en modular spelplan av egendomligt tårformade bitar. Och mer än så vet jag inte ärligt talat, men ibland är det allt som krävs.
Deus-spelplan
Rutor? Nej! Hexagoner? Nej! Ehm, grodyngelform..? YES!
Castles of Mad King Ludwig box
7. Castles of Mad King Ludwig

Suburbia är ett lysande spel om att bygga sin egna lilla skeva Sim City-stad, men Castles of Mad King Ludwig (en helt briljant titel för övrigt) “bantar” ner det till slott. Helt urspårade och överdådiga kreationer som bara ja, förmodligen upphovsmännen eller kvinnorna kan älska. Underbart!
Castles-of-Mad-King-Ludwig-planritning
Mi casa!
Nations Dice Game
8. Nations: The Dice Game

Fjolårets svenskutvecklade Nations gjorde ett lysande jobb att få fram ett matigt men ändå smidigt kortdrivet civ-spel. Nations: The Dice Game ser ut att koka ner det som gjorde originalet så bra och addera oemotståndliga små tärningar. Det räcker för mig!
Nations-The-Dice-Game-Dice
Visst vill en bara börja rulla loss med dessa små beauties, Emil?
Abraca What
9. Abraca… what?

Ett spel som utlovar att blanda deduktion och magikastande, vilket gjorde i alla fall mig nyfiken. Föreställ er Hanabis dufårintetittapådinaegnakort-mekanik, men istället för färgglada fyrverkerier som ni tillsammans ska synkronisera genom tips och chansningar, så är det dödliga besvärjelser som ni ska eliminera varandra med. Tja, varför inte!?
Abraca-What-spelplan
Magiklossar, ja tack!
Colt Express
10. Colt Express

Det har varit svårt att undgå de smaskiga bilderna som florerat på detta spel, och dess placering på listan är väl egentligen enbart baserat på dem får erkännas. Vilda västern, rån och läckra tåg i tre dimensioner kommer en långt på! (…och förhoppningsvis är spelet kul också)
Colt Express
Jag håller tummarna att det går att inkorporera Rampage-monsterna på något sätt också
RUNNER UPS: The Ancient World, Dragonscroll, Dragon Run, Escape: Zombie CityHaru Ichiban, Kanban: Automotive RevolutionMythotopiaPatchwork.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Lämna ett svar

sv_SE
Select your currency
SEK Svenska kronor
EUR Euro